Kontaktirajte nas na 011 4008371 i 060 3163988| Ponedeljak do Petak 9h do 17h | Diane Budisavljević 15, Dedinje

Ultrazvučna dijagnostika

Klinika Renova Vam pruža kompletnu ultrazvučnu dijagnostiku na jednom mestu – Ultrazvuk srca, abdomena, štitaste žlezde, mekih tkiva, zglobova,dojke, testisa, vrata, color doppler krvnih sudova nogu, ruku, vrata i ultrazvuk kukova kod male dece.

Ultrazvuk srca i color Doppler

Ultrazvuk srca (ehokardiografija) je dijagnostička metoda koja koristi ultrazvučni talas za vizuelizaciju srčanih struktura. Metoda je neinvazivna, bezbolna, pre pregleda nije neophodna posebna priprema, nema štetnih dejstava.

Ovom vrstom pregleda dobijaju se značajni podaci o morfologiji i funkciji srčanog mišića, srčanih zalistaka, dimenzijama srčanih šupljina i brzini protoka krvi kroz srce i velike krvne sudove. Color-doppler tehnika omogućava vizuelizaciju u boji toka krvi kroz srčane šupljine i krvne sudove, na osnovu čega je procena stanja i stepena oštećenja znatno preciznija.

Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena je dijagnostička metoda koja ima za cilj prikazivanje strukture različitih organa u trbušnoj duplji. Pruža detaljan uvid u veličinu i strukturu parenhimatoznih organa: jetre, slezine, pankreasa, žučnog sistema (žučne kese i žučnih puteva), bubrega, nadbubrežnih žlezde. Ovom metodom se može vizuelizovati trbušni deo aorte, mokraćna bešika i prostata kod muškarca.

Priprema za ultrazvuk abdomena, ako je pregled zakazan ujutru:

večera dvopek I biljni čaj bez šećera dan pre pregleda i na dan pregleda

Espumisan 3×2 kapsule

Priprema za ultrazvuk abdomena

Ako je pregled zakazan popodne:

večera dvopek i biljni čaj bez šećera

doručak i ručak dvopek i biljni čaj bez šećera

dan pre pregleda i na dan pregleda Espumisan 3×2 kapsule

zadnji obrok da bude 5 sati pre pregleda

Ultrazvuk štitaste žlezde

Ultrazvuk štitaste žlezde je pouzdana i bezbolna dijagnostička metoda. Ultrazvukom se dijagnostikuju sve promene u veličini, građi (strukturi) i prokrvljenosti štitne žlezde.

Ultrazvuk dojke

Ultrazvuk dojke je dijagnostička metoda kojom dobijamo uvid u stanje tkiva dojke, putem ultrazvučnih talasa koji prolaze kroz tkivo dojke, odbijaju se i vraćaju ka sondi koja ih obrađuje i vizuelizuje sliku na ekranu. Ultrazvuk ima široku primenu u dijagnostici oboljenja dojke jer je neškodnjiv, efikasan, bezbolan, i sa velikom verovatnoćom (oko 97-98%) diferencira maligne (rak dojke) od benignih promene u dojci.

Svim ženama se posle navršene 25-te godine života preporučuje da ovaj pregled urade jednom godišnje, nabolje 1-2 dana nakon prestanka menstrualnog krvarenja. Za ovaj pregled nije potrebna posebna priprema. Tokom ovog pregleda, osim tkiva dojke obavezno se ultrazvučno kontrolišu pazušnje jame i jame iznad ključnih kostiju.

Ultrazvuk testisa

Ultrazvuk testisa je bezbolna i jednostavna metoda za pacijenta, bez rendgenskog zračenja, kojom se može verifikovati da li je otok na testisu uzrok tegoba kod pacijenta u testisu uzrokovan, cistom , hidrokelom, varikokelom, epididimitisom, orhitisom, torzijom testisa ( ona jako boli, nastaje naglo nakon fizičkog napora) ili rakom testisa.

Dopler ultrazvuk krvnih sudova

Dopler ultrazvuk krvnih sudova je bezbolna, neinvazivna dijagnostička metoda kojom se može meriti protok krvi kroz krvne sudove vrata, glave, ruku ili nogu. Metoda koristi princip Doplerovog efekta (promena fizičkih karateristika talasa u pokretu). Ovom metodom se mogu otkriti suženja krvnih sudova, ali i njihova proširenja (aneurizme). Na arterijama se mogu videti naslage ili plakovi koji sužavaju šupljinu krvnog suda.

Dopler ultrazvukom se može otkriti tromboza – delimično ili potpuno zapušenje arterije ili vene ugruškom krvi. Takođe se mogu dijagnostikovati proširene (varikozne) vene i odrediti stepen proširenja. Dopler se najčešće radi na krvnim sudovima ruku i nogu, kao i glave i vrata. Na ovaj način moguće je utvrditi da li postoje prepreke u cirkulaciji kroz krvne sudove ovih delova tela koje mogu dovesti do bolesti.

Ultrazvuk kukova kod dece

Ultrazvuk kukova kod dece se radi u cilju blagovrenog otkrivanja razvojnih anomalija kuka. Blagovremeno otkrivena displazija kuka ili dislokacija po savetu ortopeda se leči konzervativno, i redovno se kontroliše. Ultrazvuk kukova je bezbolna i jednostavna dijagnostička metoda koja pouzdano otkriva da li se radi o iščašenju i određuje se stepen iščašenja kuka.

Ultrazvuk zglobova i mišića

Ultrazvuk zgloba se radi u cilju dijagnostike izliva (tečnosti) u šupljini zgloba, ali i radi vizualizacije vanzglobnih struktura – tetiva i burze. Ultrazvuk mišića je dijagnostička procedura kojom se može vizuelizovati mišić, njegova struktura, postojanje delimične ili potpune rupture, postojanje hematoma (krvnog podliva).