Kontaktirajte nas na 011 4008371 i 060 3163988| Ponedeljak do Petak 9h do 17h | Diane Budisavljević 15, Dedinje

PITANJA

Šta je Plazma Bogata Trombocitima / PRP?

Plazma Bogata Trombocitima (Platelets Rich Plasma / PRP) je deo krvne plazme bogat trombocitima, koji u sebi sadrže faktore rasta i druge supstance koje aktivno ucestvuju u lecenju i obnavljanju oštecenog i-ili obolelog tkiva.

Šta je PRP Terapija / Plazma Terapija ?

To je medicinski tretman, koji spada u prirodne, biološke nacine lecenja, koji organizmu (telu) pomažu u lecenju samog sebe pomocu produkata iz sopstvene krvi.

Gde se PRP Terapija primenjuje?

PRP Terapija se primenjuje kod stanja u kojima želimo da stimulisemo brži oporavak i lecenje tkiva. Kod povreda muskuloskeletnog sistema (povrede mišica, ligamenata, tetiva…), kod degenerativnih promena na zglobovima (kukovima, kolenima, skocnim zglobovima…), u lecenju hronicnih rana, estetskoj medicini itd.

Kako se PRP Terapija izvodi?

Pacijentu se iz vene uzima 40-150 ml pune krvi, koja se specijalnom metodom preradjuje da bi se izdvojila odredjena, potrebna kolicina trombocita (Platelets). Dobijeni produkt se injekcijom instilira na ranije definisano obolelo (povredjeno) mesto. Cela procedura traje 15-30 min, a ukupno vreme boravka pacijenta na klinici je oko 60 min.

Kako se pripremiti za PRP Terapiju?

Dan pre tretmana ne koristiti tešku ishranu (masno, zacinjeno, slano), a na dan intervencije uzimati što više tečnosti.

Da li je PRP Terapija (injekcija) bezbedna?

Spada u veoma bezbedne intervencije. Jedine neugodnosti koje pacijent može da ima su tipicne za davanje bilo koje vrste injekcije (bol, krvarenje, crvenilo I otok na mestu uboda).

Da li je PRP Terapija bolna?

Spada u bolne procedure u vreme i neposredno posle davanja injekcije. Bol najčešće traje 10-15 min, u izuzetnim slučajevima do 5 dana a potom se rapidno smanjuje.

Kako tretirati mesto davanja injekcije?

Sačuvati zaštitu i ne kvasiti mesto davanja injekcije 24sata.

Kako tretirati bol posle PRP Terapije?

Protiv bolova koristiti SAMO propisani lek. Lokalni tretman zavisi od vrste indikacije tretiranog područja (sportska povreda, oboljenja, estetske procedure itd).


NIKAKO NE UPOTREBLJAVATI NESTEROIDNE ANTIINFLAMATORNE LEKOVE! (brufen, ibuprofen, naproksen, ketonal, voltaren, advil, aspirin, andol itd).

Termini zakazivanja kontrolnih pregleda posle PRP Terapije?

Kontrolni pregledi se zakazuju posle 7 dana, 1 mesec, 3 meseca, 6 meseci I dalje prema potrebi.

Kada se PRP Terapija NE SME primenjivati?

Za primenu PRP tretmana postoje apsolutne i relativne kontraindikacije. U apsolutne kontraindikacije, kada se tretman ne sme primeniti, spadaju:


Maligna oboljenja

Sistemska oboljenja krvi

Akutna infektivna stanja


U relativne kontraindikacije, kada se uz adekvatnu pripremu pacijenta tretman može sprovesti, spadaju: 

Autoimuna oboljenja koštano-zglobnog sistema

Hronicna oboljenja jetre I bubrega

Operativne intervencije u poslednjih 30 dana

Pacijenti na antikoagulantnoj terapiji

Primena kortikosteroida 4-6 nedelja pre intervencije

Primena NSAI lekova u poslednjih 7 dana

Kada se OBAVEZNO javiti lekaru?

Ako dve nedelje posle tretmana bol biva intenzivniji, pacijent oseca: slabost, konfuziju, zbunjenost, gubitak koncentracije, promene u kontroli pražnjenja creva, povišenu temperature ili uocava promene na koži tipa crvenila, osipa itd.