Dečija ortopedija

Dečija ortopedija predstavlja zasebnu granu ortopedije i najčešće se bavi lečenjem deformiteta, povreda zglobova, kostiju i mišića u dečijem uzrastu. Svaka urođena anomalija koštano-zglobnog sistema, kao i trauma nastala tokom porođaja razlog je da roditelj dovede dete na pregled kod dečijeg ortopeda.

U Klinici Renova pored kompletnog kliničkog pregleda dečijeg ortopeda možete uraditi i:

Ultrazvučni pregled kukova kod dece – Radi se u cilju blagovrenog otkrivanja razvojnih anomalija kuka. Blagovremeno otkrivena displazija kuka ili dislokacija po savetu ortopeda se leči konzervativno, i redovno se kontroliše. Ultrazvuk kukova je bezbolna i jednostavna dijagnostička metoda koja pouzdano otkriva da li se radi o iščašenju i određuje se stepen iščašenja kuka.

Ultrazvučni pregled drugih zglobova kod dece – Radi se u cilju dijagnostike izliva (tečnosti) u šupljini zgloba ali i radi vizualizacije vanzglobnih struktura – tetiva i burze.

Ultrazvučni pregled mišića kod dece – je dijagnostička procedura kojom se može vizuelizovati mišić, njegova struktura, postojanje delimične ili potpune rupture, postojanje hematoma (krvnog podliva).

Pregled i lečenje deformiteta stopala (ravna, kriva stopala) – Kod ravnih stopala ili ravnih tabana luk stopala je spušten znatno bliže podlozi ili čak ne postoji luk uopšte. Ukoliko je luk stopala spušten, napetost se prenosi na skočni zglob i koleno i moguća je pojava bola u tim

Pregled i lečenje krivog vrata (tortikolis) – Tortikolis predstavlja deformaciju koja se karakteriše nagnutošću glave i vrata u jednu stranu a licem okrenutim u suprotnu stranu. Mogu biti usled grčenja mišića, deformacija ili anomalija vratnih pršljenova, usled upalnih procesa, neurolški i slično.Urođeni tortikolis nastaje kod dece odnosno beba usled lošeg položaj au stomakuu poslednjim mesecima trudnoće. Takođe mogu nastati usled neke porođajne traume usled istezanja mišića vrata. Dobro postavljena dijagnoza je od suštinske važnosti kako bi se propisala odgovarajuća terapija. Kod nas dobijatet mišljenje, savete I edukaciju od strane naših ortopeda u vezi dalje terapije Vašeg deteta.

Pregled i lečenje deformiteta kičme (skolioza, kifoza, lordoza) – Koštano-mišićni sistem dece u razvoju pod uticajem unutrašnjih i spoljašnjih faktora podložan je defomacijama. Nasleđe i loše navike u držanju, preteške školske torbe, kratkovidost, neadekvatne školske klupe i stolice, nedovoljna fizička aktivnost dovode do poremećene statike kičmenog stuba što za rezultat ima pojavu deformiteta kičme. Nagli rast dece u pubertetu nepovoljno utiče na razvoj već prisutnih deformacija. Najčešći deformiteti kičmenog stuba su kifoza, lordoza i skolioza.